preloader
Wanneer ga je voor het eerst met je kind naar de mondhygiënist?

Wanneer ga je voor het eerst met je kind naar de mondhygiënist?

 • Home
 • -
 • Mondhygiëne
 • -
 • Wanneer ga je voor het eerst met je kind naar de mondhygiënist?

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, ook als het gaat om hun mondgezondheid. Een belangrijk onderdeel van mondgezondheid is regelmatig tandheelkundig onderzoek en reiniging door een mondhygiënist. Maar wanneer is het juiste moment om voor het eerst met je kind naar de mondhygiënist te gaan? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het eerste bezoek aan de mondhygiënist voor je kind.

Inleiding

Een goede mondgezondheid is van groot belang voor de algehele gezondheid van je kind. Regelmatige bezoeken aan de tandarts en mondhygiënist zijn essentieel om problemen zoals tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen. In dit artikel bespreken we wanneer je voor het eerst met je kind naar de mondhygiënist moet gaan en wat je kunt verwachten tijdens het eerste bezoek.

Wanneer moet je voor het eerst met je kindje naar de mondhygiënist?

Het wordt aanbevolen om ongeveer zes maanden na het doorkomen van de eerste tandjes van je kind naar de mondhygiënist te gaan. Dit is meestal wanneer je kind ongeveer één jaar oud is. Tijdens het eerste bezoek kan de mondhygiënist de tanden en het tandvlees van je kind controleren om er zeker van te zijn dat alles zich normaal ontwikkelt.

Wat gebeurt er tijdens het eerste bezoek?

Tijdens het eerste bezoek zal de mondhygiënist de mond van je kind controleren op eventuele tekenen van tandbederf, tandvleesaandoeningen of andere problemen. De mondhygiënist zal ook de tanden van je kind reinigen en poetsinstructies geven aan jou als ouder. Het is belangrijk om te onthouden dat het eerste bezoek vooral bedoeld is om kennis te maken met de mondhygiënist en om te wennen aan de tandheelkundige omgeving.

Waarom is het belangrijk om regelmatig naar de mondhygiënist te gaan?

Regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist kunnen helpen bij het voorkomen van tandbederf en tandvleesaandoeningen bij je kind. De mondhygiënist kan ook helpen bij het opsporen van problemen in een vroeg stadium, voordat ze ernstiger worden en meer behandeling vereisen. Bovendien kan de mondhygiënist tips en advies geven over de beste manieren om de tanden van je kind te poetsen en te flossen.

Hoe kun je je kind voorbereiden op het eerste bezoek aan de mondhygiënist?

Het is belangrijk om je kind voor te bereiden op het eerste bezoek aan de mondhygiënist. Praat met je kind over wat er gaat gebeuren en stel het gerust. Leg uit dat de mondhygiënist de tanden en het tandvlees zal controleren en de tanden zal poetsen. Je kunt ook een boek of video over tandheelkunde met je kind bekijken om het bezoek voor te bereiden.

Tips voor het bezoek aan de mondhygiënist met je kind

 • Maak het bezoek leuk: neem een favoriet speeltje of boek mee om je kind tijdens het wachten te vermaken.
 • Wees positief: vertel je kind hoe trots je bent dat ze naar de mondhygiënist gaan om voor hun tanden te zorgen.
 • Maak het niet te spannend: vermijd het gebruik van enge woorden of verhalen die je kind kunnen afschrikken.
 • Beloon je kind: na het bezoek aan de mondhygiënist kun je je kind belonen met een kleine traktatie of een speciale activiteit.

Wat als je kind bang is voor de tandarts of mondhygiënist?

Het is heel normaal dat kinderen angst hebben voor de tandarts of mondhygiënist. Als je kind bang is, kun je het volgende proberen:

 • Leg uit wat er gaat gebeuren op een rustige en geruststellende manier.
 • Zorg dat je kind zich op zijn gemak voelt door bijvoorbeeld een favoriet speeltje of boek mee te nemen.
 • Praat met de mondhygiënist over eventuele zorgen of angsten van je kind. Ze kunnen je helpen om het bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.
 • Overweeg om een kindvriendelijke tandarts of mondhygiënist te zoeken die gewend is om met kinderen te werken.

Conclusie

Het eerste bezoek aan de mondhygiënist voor je kind is een belangrijke stap in het behouden van een goede mondgezondheid. Het wordt aanbevolen om ongeveer zes maanden na het doorkomen van de eerste tandjes van je kind naar de mondhygiënist te gaan. Tijdens het eerste bezoek zal de mondhygiënist de tanden en het tandvlees van je kind controleren en tips en advies geven over de beste manieren om de tanden te poetsen. Door je kind voor te bereiden op het bezoek en het leuk te maken, kun je helpen om eventuele angst te verminderen en ervoor zorgen dat je kind opgroeit met een gezonde mond.

Veelgestelde vragen

 1. Moet ik mijn kind meenemen naar de tandarts en mondhygiënist? Ja, het is belangrijk om regelmatige tandheelkundige controles en reinigingen voor je kind te plannen bij zowel de tandarts als mondhygiënist.
 2. Is het eerste bezoek aan de mondhygiënist pijnlijk voor mijn kind? Nee, het eerste bezoek aan de mondhygiënist is meestal niet pijnlijk. De mondhygiënist zal de mond van je kind controleren en de tanden reinigen, maar zal hierbij zo voorzichtig mogelijk te werk gaan.
 3. Wat als mijn kind tandheelkundige behandeling nodig heeft? Als je kind tandheelkundige behandeling nodig heeft, zal de mondhygiënist je doorverwijzen naar de tandarts voor verdere behandeling.
 4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist gaat? Plan regelmatige tandheelkundige controles en reinigingen voor je kind en maak het leuk door bijvoorbeeld een beloning te geven na het bezoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inschrijven