Wat is tandhals sealen?

Tandhals sealen is een tandheelkundige behandeling die wordt gebruikt om gevoelige tandhalzen te beschermen tegen cariës en tandbederf. Het wordt meestal aanbevolen voor patiënten die last hebben van terugtrekkend tandvlees, wat kan leiden tot blootstelling van de tandhalzen en gevoeligheid voor koude, warmte of zoetigheid.

Waarom kiezen voor tanden sealen?

Kiezen hebben veel groefjes op het kauwvlak. Daarin kan makkelijk tandplak ontstaan. Niet regelmatig verwijderde tandplak kan dus gaatjes veroorzaken. Goed poetsen dus! Als de tandarts of mondhygiënist ziet dat er in het kauwvlak een gaatje ontstaat, kan hij besluiten een laagje aan te brengen. Dit heet sealen. Diepe groeven kan hij door het sealen afdichten. Alleen de blijvende kiezen komen normaal gesproken in aanmerking om te sealen. Dit gebeurt meestal kort nadat ze helemaal zijn doorgebroken. Ook gesealde kiezen moet je goed poetsen.

Sealen bij scheurtjes in tanden?

Scheurtjes in tanden kunnen om verschillende redenen ontstaan: slijtage, trauma, klemmen of knarsen, temperatuurswisselingen, etc. Niet alle scheurtjes zijn diep of problematisch, maar ze kunnen soms gevoeligheid of pijn veroorzaken.

Sealen wordt vaak gebruikt als een preventieve maatregel om tandbederf te voorkomen, vooral bij kinderen. Een sealant is een beschermende laag die wordt aangebracht op de kauwvlakken van de achterste tanden (kies). Dit helpt om de diepe groeven te beschermen tegen bacteriën en voedselresten, wat het risico op gaatjes kan verminderen.

Echter, sealen is niet noodzakelijkerwijs de oplossing voor scheurtjes. Als er kleine barstjes of scheurtjes in een tand zitten, kan de tandarts deze soms polijsten om ze glad te maken. Als een scheurtje dieper is, kan het zijn dat de tand gerepareerd moet worden met een vulling, een kroon of in ernstige gevallen een wortelkanaalbehandeling.

Het is essentieel om een tandarts te raadplegen als je vermoedt dat je scheurtjes in je tanden hebt. Zij kunnen je tanden onderzoeken, de oorzaak van de scheurtjes vaststellen en de meest geschikte behandeling aanbevelen.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

De behandeling omvat het aanbrengen van een beschermende laag van kunststof of hars op de tandhals, die fungeert als een barrière tegen bacteriën en voedseldeeltjes. Deze laag vult ook kleine scheurtjes en putjes in het tandglazuur, waardoor de tanden minder vatbaar worden voor cariës.

Eenvoudig en pijnvrij

Sealen is een relatief snelle en eenvoudige behandeling die meestal geen verdoving vereist. Het is ook pijnloos en vereist geen speciale nazorg, afgezien van regelmatig poetsen en flossen.

Regelmatig poetsen en flossen blijft belangrijk

Hoewel tandhals sealen effectief kan zijn bij het beschermen van gevoelige tandhalzen, is het belangrijk op te merken dat het geen vervanging is voor een goede mondhygiëne en regelmatige tandheelkundige controles.

Vraag advies aan je tandarts of mondhygiënist of tandhals sealen geschikt is voor jouw specifieke tandheelkundige behoeften.

Nog géén patiënt bij Dental4ALL?

Geen verwijzing nodig!

Maak direct een afspraak bij onze mondhygiënist!