Oorzaken van tandaanslag

Als kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen de tanden binnendringen, zien ze er donkerder uit. Dit gebeurt onder andere door het consumeren van koffie, thee, wijn, frisdrank, vruchtensap, kleurstof bevattende etenswaren (zoals vruchtenjam) en roken. Er kunnen barsten in het glazuur ontstaan. Hierdoor dringen kleurstoffen uit voedsel en dranken nog makkelijker in tanden of kiezen.

Ook kunnen aanslag en verkleuring van tandsteen de tanden donkerder kleuren. Deze uitwendige verkleuringen ontstaan eveneens door koffie, thee, wijn en roken. Verder kunnen sommige medicijnen verkleuringen geven.

Verschillen tussen tandaanslag, tandplak en tandsteen 

Tandaanslag ontstaat door het (overmatig) nuttigen van dranken, etenswaren of rookgedrag, waarna het je tanden zal gaan verkleuren. Tandaanslag gaat vaak samen met tandplak, dat is een plakkerig laagje op je tanden. Als je niet voldoende poetst zal tandplak verharden tot tandsteen. Tandsteen kan je niet zelf verwijderen en moet door een mondhygiënist weggehaald worden. Tandplak en tandsteen zorgen op den duur voor gaatjes en andere klachten, het is dus belangrijk hier tijdig bij te zijn.

Gebitsreiniging om tandaanslag, -plak en -steen te verwijderen

Aanslag kan onze mondhygiënist door middel van een professionele gebitsreiniging verwijderen. Bleken is hiervoor niet altijd de oplossing.

“Dode tanden” (meestal als gevolg van een val of klap of een wortelkanaalbehandeling) kunnen van binnenuit verkleuren. In uitzonderlijke gevallen kunnen ziekten of medicijnen, tijdens de vormingsfase, verkleuring geven.

Nog géén patiënt bij Dental4ALL?

Geen verwijzing nodig!

Maak direct een afspraak bij onze mondhygiënist!