Het verwijderen van tandsteen kan op twee manieren: door middel van weghalen met een klein haakje, een AIR-FLOW technologie of via ultrasone trillingen. Op laatstgenoemde manier wordt het tandsteen letterlijk losgetrild van de oppervlakte. Deze methode voorkomt mogelijke tandvleesontsteking. Nadat het tandsteen is verwijderd, kan het gebit worden gepolijst. Met een kleine borstel en een speciale polijstpasta, die op het gebit wordt aangebracht, polijsten we het gebit vervolgens in zijn geheel. Hiermee wordt tandaanslag verwijderd en wordt de oppervlakte van de tanden en kiezen glad en tandartsschoon. Na het polijsten kan het tandvlees weer herstellen. Het resultaat is een stralend gebit.

Verschillen tussen tandsteen en tandplak

Tandsteen ontstaat wanneer tandplak verhard tot tandsteen. Vanaf dat moment is het lastig om het weg te poetsen. In principe is de vorming van tandsteen niet geheel tegen te gaan en is periodieke, grondige reinigingsbeurt vereist. Zelfs de beste tandenpoetsers bouwen geleidelijk aan een beetje tandsteen op, omdat niet alle tandplak met de tandenborstel bereikt kan worden. 

Tandaanslag gaat vaak samen met tandplak, dat is een plakkerig laagje op je tanden. Als je niet voldoende poetst zal tandplak verharden tot tandsteen. Tandsteen kan je niet goed zelf verwijderen en moet door een mondhygiënist weggehaald worden. Tandplak en tandsteen zorgen op den duur voor gaatjes en andere klachten, je doet er dus verstandig aan tijdig een afspraak te maken met een mondhygiënist. 

Gebitsreiniging om tandsteen te verwijderen

Je tandarts kan een grondige gebitsreiniging aanbevelen om tandsteen en tandplak te verwijderen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van verschillende hulpmiddelen zoals de Airflow en tandartshaakjes. Na de behandeling verbeterd de conditie van je tanden, verminderd de kans op de vorming van gaatjes en verbeterd de gezondheid van je tandvlees.

Nog géén patiënt bij Dental4ALL?

Geen verwijzing nodig!

Maak direct een afspraak bij onze mondhygiënist!