Tandvleesontsteking en paradontitits behandeling

Door er snel bij te zijn kunnen we voorkomen dat er te veel kaakbot wordt afgebroken en tanden of kiezen beginnen uit te vallen. Door de mond en het gebit goed schoon te houden kunt u zelf bijdragen aan de genezing van de gevolgen van tandvleesontsteking en parodontitis.

Ook regelmatig gebruik van ragers en het juiste gebruik van een tandenborstel helpen. Het gezonde tandvlees gaat zich dan weer vasthechten aan de tanden of kiezen en de ontsteking zal verdwijnen. Uw tandarts of mondhygiënist kan door middel van een gebitsreiniging de verdiepingen (‘pockets’) schoonmaken door het daar aanwezige tandplak en tandsteen te verwijderen.

Is de ontsteking erg diep gaan zitten en volstaat een gebitsreiniging niet? Dan dient de parodontoloog of tandarts eventueel een “flapoperatie” uit te voeren.

Wat is tandvleesontsteking (gingivitis)?

Er is sprake van een tandvleesontsteking (gingivitis) als er sprake is van ontstoken, opgezwollen en geïrriteerd tandvlees. Waar de kleur van gezond tandvlees roze is, zien we bij ontstoken tandvlees vaak een rodere kleur terug. Bij het poetsen bloedt het sneller en het voelt ontstoken aan. Gezond tandvlees hoort niet te bloeden! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, wanneer dit niet tijdig aangepakt wordt spreken we van parodontitis.

Gingivitis behandeling

Het is belangrijk om te weten dat het herstel van gingivitis meestal mogelijk is als je tijdig je mondhygiene verbeterd, maar het is ook van cruciaal belang om regelmatig een bezoekje in te plannen bij een mondhygienist om de voortgang van de aandoening op te volgen en eventuele andere tandheelkundige problemen te voorkomen. Als gingivitis niet wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot een ernstigere vorm van parodontitis, wat tot verlies van tanden kan leiden. Daarom is vroege detectie en behandeling essentieel. 

We vertellen je nu meer over paradontitis.

Wat is parodontitis?

Parodontitis is de naam voor een ziekte van de weefsels waar uw tanden en kiezen aan vastzitten. Hierbij verdwijnt het tandbot als gevolg van een ernstige tandvleesontsteking.

De mondhygiënist kan zelfstandig, zonder de tussenkomst van een tandarts of parodontoloog, parodontitis analyseren en een behandelingstraject uitstippelen en uitvoeren. Indien nodig kan hij of zij doorverwijzen naar een tandarts of paradontoloog voor een behandeling.  

Paradontitis vaststellen

Nadat er een parodontitis vastgesteld is door middel van DPSI-score, wordt u op de hoogte gesteld van onze bevindingen. Vervolgens bespreken we met u een behandelplan. De status van het tandvlees wordt vastgelegd in een parodontiumstatus of een pocketstatus.

Dit houdt in het opmeten van de ruimte tussen de rand van een tandkroon en het kaakbot (pockets). We meten de mate waarin het tandvlees is teruggetrokken (recessies) en de mate van toegankelijke wortelsplitsingen (furcaties) en de mate van mobiliteit van tanden en kiezen (of tanden en kiezen al los staan door het botverlies) en waar tandplak en tandsteen op de tanden en kiezen zitten.

Dit onderzoek voeren we uit met een pocketsonde. Deze wordt in de pocket geplaatst en de diepte wordt afgelezen. Wanneer het tandvlees bloedt is dit ontstoken. Van het hele gebit worden de pockets zo onderzocht en wordt de DPSI-score bepaald. Bij een pocketdiepte vanaf 4 mm is er sprake van een verdiepte pocket.

Paradontale behandeling geslaagd?

Na een succesvolle paradontale behandeling van paradontitis of een andere tand- of tandvleesaandoening kan je weer een lange tijd genieten van een gezond gebit. We vertellen je hier meer over de paradontale nazorg.

Nog géén patiënt bij Dental4ALL?

Geen verwijzing nodig!

Maak direct een afspraak bij onze mondhygiënist!