Tandvleesontsteking en paradontitits behandelen

Door er snel bij te zijn kunnen we voorkomen dat er te veel kaakbot wordt afgebroken en tanden of kiezen beginnen uit te vallen. Door de mond en het gebit goed schoon te houden kunt u zelf bijdragen aan de genezing van een parodontitis.

Ook regelmatig gebruik van ragers en het juiste gebruik van een tandenborstel helpen. Het gezonde tandvlees gaat zich dan weer vasthechten aan de tanden of kiezen en de ontsteking zal verdwijnen. Uw tandarts of mondhygiënist kan door middel van een gebitsreiniging de verdiepingen (‘pockets’) schoonmaken door het daar aanwezige tandplak en tandsteen te verwijderen.

Is de ontsteking erg diep gaan zitten en volstaat een gebitsreiniging niet? Dan dient de parodontoloog of tandarts eventueel een “flapoperatie” uit te voeren.

Paradontitis vaststellen

Nadat er een parodontitis vastgesteld is door middel van DPSI-score, wordt u op de hoogte gesteld van onze bevindingen. Vervolgens bespreken we met u een behandelplan. De status van het tandvlees wordt vastgelegd in een parodontiumstatus of een pocketstatus.

Dit houdt in het opmeten van de ruimte tussen de rand van een tandkroon en het kaakbot (pockets). We meten de mate waarin het tandvlees is teruggetrokken (recessies) en de mate van toegankelijke wortelsplitsingen (furcaties) en de mate van mobiliteit van tanden en kiezen (of tanden en kiezen al los staan door het botverlies) en waar tandplak en tandsteen op de tanden en kiezen zitten.

Dit onderzoek voeren we uit met een pocketsonde. Deze wordt in de pocket geplaatst en de diepte wordt afgelezen. Wanneer het tandvlees bloedt is dit ontstoken. Van het hele gebit worden de pockets zo onderzocht en wordt de DPSI-score bepaald. Bij een pocketdiepte vanaf 4 mm is er sprake van een verdiepte pocket.

Nog géén patiënt bij Dental4ALL?

Geen verwijzing nodig!

Maak direct een afspraak bij onze mondhygiënist!