preloader
Mag je naar de mondhygiënist als je zwanger bent?

Mag je naar de mondhygiënist als je zwanger bent?

 • Home
 • -
 • Mondhygiëne
 • -
 • Mag je naar de mondhygiënist als je zwanger bent?

Zwangerschap en mondgezondheid

Waarom is mondgezondheid belangrijk tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam verschillende veranderingen, waaronder hormonale schommelingen die je mondgezondheid kunnen beïnvloeden. Een goede mondhygiëne is essentieel om tandvleesaandoeningen en andere gebitsproblemen te voorkomen die kunnen leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap.

Veelvoorkomende gebitsproblemen bij zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen kunnen vatbaarder zijn voor bepaalde gebitsproblemen, zoals:

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking ontstaat wanneer tandplak zich ophoopt op de tanden en het tandvlees irriteert. Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen de reactie van het tandvlees op tandplak versterken, waardoor zwangere vrouwen een groter risico lopen op tandvleesontsteking.

Tanderosie

Tanderosie kan ontstaan als gevolg van ochtendmisselijkheid en overgeven, waardoor maagzuur in contact komt met de tanden. Dit kan het tandglazuur aantasten en leiden tot tandgevoeligheid en andere problemen.

Zwangerschapsgingivitis

Zwangerschapsgingivitis is een vorm van tandvleesontsteking die specifiek optreedt tijdens de zwangerschap. Hormonale veranderingen kunnen het tandvlees gevoeliger maken voor de bacteriën in tandplak, waardoor ontsteking en bloedingen ontstaan.

Bezoek aan de mondhygiënist tijdens de zwangerschap

Wanneer moet je naar de mondhygiënist?

Het wordt aangeraden om regelmatig een mondhygiënist te bezoeken, ongeacht of je zwanger bent of niet. Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om je mondgezondheid in de gaten te houden, omdat gebitsproblemen invloed kunnen hebben op jouw algehele gezondheid en die van je ongeboren baby. Plan daarom tijdens je zwangerschap een bezoek aan de mondhygiënist om je gebit te laten controleren en reinigen.

Is het veilig om een mondhygiënist te bezoeken als je zwanger bent?

Ja, het is veilig om tijdens de zwangerschap een mondhygiënist te bezoeken. In feite wordt het sterk aangeraden om je gebit te laten controleren en reinigen om problemen te voorkomen. Er zijn echter enkele aspecten waar je rekening mee moet houden, zoals:

Medische geschiedenis en medicijnen

Zorg ervoor dat je de mondhygiënist informeert over je zwangerschap, zodat hij of zij de behandeling hierop kan aanpassen. Informeer ook over eventuele medische aandoeningen en medicijnen die je gebruikt.

Röntgenfoto’s

In het algemeen wordt het maken van röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap vermeden om blootstelling aan straling te minimaliseren. Als het absoluut noodzakelijk is, kan de mondhygiënist besluiten om met beschermende maatregelen toch een röntgenfoto te maken. Bespreek dit met je mondhygiënist en verloskundige.

Tandheelkundige behandelingen

Het is veilig om tijdens de zwangerschap noodzakelijke tandheelkundige behandelingen te ondergaan, zoals het vullen van gaatjes of behandelen van tandvleesontsteking. Het is echter beter om uitgebreide tandheelkundige ingrepen uit te stellen tot na de zwangerschap, indien mogelijk.

Tips voor mondverzorging tijdens de zwangerschap

Om je mondgezondheid op peil te houden tijdens de zwangerschap, volg je deze tips:

 1. Poets je tanden minstens twee keer per dag met fluoridehoudende tandpasta.
 2. Flos dagelijks om tandplak en voedselresten tussen je tanden te verwijderen.
 3. Bezoek regelmatig je mondhygiënist en tandarts.
 4. Gebruik een zachte tandenborstel om je tandvlees te beschermen.
 5. Spoel je mond met water na overgeven om tanderosie te verminderen.
 6. Eet een gebalanceerd dieet en beperk suikerhoudende snacks en drankjes.

Conclusie

Ja, je mag naar de mondhygiënist als je zwanger bent. Het is belangrijk om je mondgezondheid op peil te houden tijdens de zwangerschap om problemen te voorkomen die je gezondheid en die van je ongeboren baby kunnen beïnvloeden.

8095 Comments